over ons projecten weblog contact
09.09.2020
Twee nieuwe partners voor KLEIN Architecten

KLEIN Architecten verwelkomde onlangs Eelkje Oldenburger en Jack van der Palen als partners van het bureau. Beiden met hun eigen achtergrond en toekomstvisie, maar met een belangrijke gemene deler: de persoonlijke drive om met KLEIN Architecten impact te maken. Daarvoor zien Eelkje en Jack kansen in de samenwerking. Jack: “Al tijdens het allereerste gesprek was het ‘aan’ tussen ons.”

“Verduurzaming en circulariteit vormen een basis in mijn werk”, vertelt Jack. “Het afgelopen jaar heeft het passief bouwen en daarmee het biobased bouwen een grote vlucht genomen. Vorig jaar ben ik passive house designer geworden, waardoor ik heel veel opdrachten kreeg. Met KLEIN Architecten zag ik overeenkomsten, we zaten op eenzelfde denkniveau. En dat heb je nodig als je partners wordt. De eerste afspraak was bedoeld om de mogelijkheden voor samenwerking af te tasten. We zagen het allemaal meteen zitten, en daardoor konden we direct concreet worden. Het was gelijk ‘aan’ tussen ons. Helemaal dezelfde denkrichting hebben we nog niet. Maar we gaan wel samen een tocht maken die heel interessant is. Met elkaar kunnen we echt impact gaan maken.”

Spannende ontwerpen maken

Na een carrière in het bankwezen in Amsterdam zag Eelkje Oldenburger in de duurzaamheidsindustrie een kans die ze pakte. Zowel de bouw als de architectuur heeft haar daarna nooit weer losgelaten. Met veel gevoel voor verandertrajecten is ze onder andere coach, leidinggevende, bestuurder, troubleshooter, procesbegeleider in verschillende bedrijven en organisaties. Ook bij KLEIN Architecten komt ze in verschillende rollen al langer over de vloer. Hoogste tijd dus voor een korte introductie!

Eelkje houdt meerdere ballen in de lucht. Bij Hempflax hield ze zich bezig met biobased materialen en met een duurzaam en gezond leven van voeding tot farma. Eelkje: “Ook bij het bedrijf MCE waarvoor ik werk zijn we ervan overtuigd dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand gaan. Daarnaast erkennen we ook de cruciale rol die de biomassa-industrie zal spelen bij het oplossen van de uitdagingen in de huidige samenleving.”

Eelkje is ervan overtuigd dat we – doordat we ongezond wonen en werken -, een minder volwaardig leven hebben dan mogelijk is. Bij KLEIN Architecten ziet ze voor zichzelf een rol weggelegd. “Wat ik zie is dat we een heel mooi ecosysteem met elkaar aan het bouwen zijn, biobased, gericht op passief bouwen. Daarvoor is het nodig spannende ontwerpen te maken. Je moet je kop uit durven steken, van toegevoegde waarde zijn. En het is nodig dat je de voordelen inziet van iets samen doen. In mijn optiek ontmoeten mensen elkaar om iets van elkaar te leren en ik wil daar een actieve bijdrage aan leveren.”

Beleving en materialisering

Jack van der Palen maakte naam met de organische gebouwen die hij heeft ontworpen. Het Infoversum (tegenwoordig DOT) in Groningen is een van zijn belangrijkste visitekaartjes. “Dat organische is niet het mathematische verhaal, maar gaat over beleving en materialisering van gebouwen, waarbij de mens en zijn ervaring centraal staan in het gebouw. De beleving van een gebouw is voor mij belangrijker dan de esthetiek of de compositie, omdat die juist vaak ontstaat uit de beleving van een gebouw. Daar ben ik altijd mee bezig geweest in mijn architectuur. Dat betekent dat mijn architectuur ook heel erg over concepten gaat en de weg daarnaartoe. Het proces is heel belangrijk voor mij en dat zie je eigenlijk in alles wat ik doe.”

In 1995 richtte Jack zijn eigen architectenbureau Archiview op. In een architectuurwinkel liet hij voor het eerst particulieren en ondernemers op een laagdrempelige manier in aanraking komen met architectuur. “Als architect zoek ik mijn paden buiten de kaders, waarbij ik uitga van de filosofie en de identiteit van de opdrachtgever. Bij KLEIN Architecten mag ik als partner met een jong team bouwen aan de toekomst.”

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.