over ons projecten weblog contact
22.05.2018
Schuurwoning te Boerakker

Wij hebben het ontwerp gemaakt voor deze schuurwoning te Boerakker, ondertussen zijn we druk bezig met de technische uitwerking.

Een belangrijk uitgangspunt is de inpassing op de plek. Er is bijvoorbeeld rekening gehouden met beleving van het landschap door de bewoners. Dat uit zich in de vensters in de gevel met zicht op het landschap. Het uitzicht wordt omkaderd als een schilderij dat omlijst is. Daarnaast is de vorm en materialisering afgestemd op de plek. De woning is vormgegeven als een schuurwoning die aansluit bij het agrarische karakter van het buitengebied van Boerakker.

2018-03-20 achteraanzicht2018-03-20 vooraanzicht

Zo is in de voorgevel een verwijzing te zien naar de turfwinning, dat in het verleden in dat gebied heeft plaatsgevonden. In de kopgevels is een metselpatroon te zien met bakstenen dat refereert aan de stapeling van turfblokken. De openingen tussen de gestapelde blokken zorgde ervoor dat de turfblokken konden drogen. In ons ontwerp zorgt dit voor privacy en geven ze bovendien een levendig lichtpatroon op de wanden en vloeren van de achterliggende ruimte. Een andere verwijzing naar de plek is het gebrande hout dat wordt toegepast in de kopse gevels van de naastgelegen schuur. Donker hout is terug te vinden in boeren schuren in het Westerkwartier.

2018-03-20 zijaanzicht voordeur2018-03-20 zijaanzicht

De zijgevel, opgetrokken uit golfplaten, krijgt een duidelijke onderbreking door de kaders vanuit waar het landschap kan worden beleefd. De bloemvensters bieden niet alleen zicht, maar ook een zitplek vanuit waar je het landschap kunt beleven.

 

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.