over ons projecten weblog contact
25.04.2017
RENN4 De Atlas te Assen is in gebruik genomen!

Entree de Atlas

Onlangs is de Atlas, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, door de leerlingen en het personeel van RENN4 in gebruik genomen. Een nieuw, intiem, veilig en toch ook weer opvallend schoolgebouw. Het gebouw is 1651m2 groot, en ontworpen voor 105 leerlingen, 16 docenten en 10 personen ondersteunend personeel.De school is gesitueerd aan de Treubstraat nr. 2 en biedt ruimte voor onderwijs aan jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 20. De leerlingen hebben gedrag- en/of psychiatrische problematiek, en hebben daardoor onder meer moeilijkheden met leren en zijn moeilijk opvoedbaar.

Rust en overzicht is voor deze leerlingen erg belangrijk, hiermee is in het ontwerp rekening gehouden door KLEIN architecten. Alle gezamenlijke functies, zoals praktijklokalen, de kantine, conciërge en kantoren voor het personeel, zijn overzichtelijk op de begane grond gerangschikt rond een centraal binnenplein. Alle (stam)lokalen zijn op de verdieping rond een vide gesitueerd met zicht op het binnenplein.

28   12   13

Ontmoeting staat centraal, dit heeft zich vertaald in de vorm van een over gedimensioneerde trap die ruimte biedt voor ontmoeting. Tegelijkertijd is deze ontmoeting de verbinding tussen de rustige wereld van de verdieping en de dynamische begane grond. Dit onderscheid tussen rustig en dynamisch is ook herkenbaar in de gevels. De verdieping steekt rondom 1m over, buiten de gevels van de begane grond. Wit pleisterwerk met een okergeel lijnenspel geeft een zonnige en optimistische uitstraling naar de buitenwereld: “wij zijn trots op onze school”. Deze extraverte hoed wordt gedragen door een aards en stevig stenen basement. De gevel laat hiermee deels het ‘gezicht’ van de gebruiker zien.

Het schoolplein vormt één geheel met de begane grond van het gebouw. Plein en kantineplein staan beide ook in het teken van ontmoeting. Zo is er een spiraal te zien in de benadering van de school van openbare wereld, via schoolplein naar binnen via het kantineplein, naar boven naar de “eigen” wereld van het stamlokaal.

KLEIN architecten wenst alle gebruikers veel werk- en leerplezier toe in het nieuwe gebouw!

1

 

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.