over ons projecten weblog contact
-
woning
Hennepwoning #01 – Blauwestad
projectbeschrijving
↓ projectbeschrijving
Hennepwoning #01 – Blauwestad

Een gebouw zou moeten werken als een huid. Het moet niet alleen bescherming bieden tegen de weersinvloeden, maar ook moeten de bouwelementen zoals wanden, vloeren en daken het binnenklimaat zelf kunnen regelen. Het moet net als een huid kunnen zweten. Het moet vocht op kunnen nemen en weer kunnen afstaan. Zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat zonder dure hulpinstallaties.

Dit willen we bereiken door de eigenschappen van hennep te gebruiken in onze bouwelementen, zoals de wanden, vloeren en daken. De hennepplant kan namelijk vocht opnemen wanneer er te veel van aanwezig is, en afstaan wanneer het binnenklimaat dit nodig is.

De realisatie van deze ‘hennepwoning’ zal in 2019 plaatsvinden. Deze woning is van binnenuit ontworpen met aandacht voor de relatie met het omringende landschap. De woning biedt aan alle zijden zicht op de natuur van Blauwestad, het vele groen en het water. De gevelmaterialen zijn afgestemd op de omgeving met de houten schuren, het vederlichte riet en de zware zwerfkeien, hierheen gevoerd in de ijstijd. De buiten- en binnenwanden en de kap zullen worden opgebouwd met hennep gedragen elementen. Ook is bij het ontwerp aandacht besteed aan de lichtinval van de zon. Door het vele glas op het zuiden helpt de lage winterzon de woning op natuurlijke wijze op te warmen. Door het overstek aan de zuidzijde blijft de woning in de zomer met de hoger staande zon juist koel.

 

 

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.