over ons projecten weblog contact
-
Passief bouwen in Overschild
projectbeschrijving
↓ projectbeschrijving
Passief bouwen in Overschild

Overschild is een Gronings dorp dat zo’n 150 jaar geleden ontstond op drooggelegd moerasachtig gebied. Vanwege de aardbevingsproblematiek blijkt het vandaag de dag niet een basis waarop veiligheid van wonen en leven geboden kan worden. De aardbevingen als gevolg van de gaswinning maken dat het dorp geconfronteerd wordt met een omvangrijke versterkingsopgave. Overschild wordt grotendeels opnieuw gebouwd. KLEIN architecten ontwierp voor drie particulieren een nieuw huis. Passief, stabiel en bevingsbestendig.

KLEIN architecten liet zich in Overschild zien met passief bouwen. Belangrijke thema’s binnen passief bouwen zijn leefstijl, behaaglijkheid en ventilatie. Het binnenklimaat is belangrijker dan ooit. “Door verschillende presentaties daarover zijn er uiteindelijk drie verschillende particulieren naar ons toe gekomen. Deze mensen kiezen echt voor passief bouwen omdat ze de energierekening laag willen houden”, vertelt architect Jack van der Palen. Drie verschillende particulieren, dat betekent ook drie totaal verschillende ontwerpen. “Een van de woningen is een schuurhuis. De tweede woning is een houten woning met een mooie compositie tussen schuur en woning. De derde woning is een er een met een serre, ook wel wintertuin, als warmtebuffer”, legt Jack uit. Afhankelijk van de oriëntatie is er aan de voor- en achterzijde veel lichtinval. “De uitdaging in Overschild was om de huizen te ontwerpen met het gegeven budget dat op basis van de hoogte en grootte beschikbaar werd gesteld door de overheid.”

“Deze mensen kiezen echt voor passief bouwen omdat ze de energierekening laag willen houden”

Molenbiotoop
Die hoogte an sich was ook een uitdaging. “Twee bouwlagen was niet bij elke woning een mogelijkheid vanwege het bouwbesluit en de molenbiotoop waarmee we te maken hadden.” Het begrip ‘molenbiotoop’ slaat op de omgeving waarin een molen staat. Een molen kan niet goed functioneren zonder vrije windtoevoer. Bij bebouwing moet daar rekening mee worden gehouden. Uiteindelijk zijn de woningen toch iets hoger geworden dan traditioneel de bedoeling was. “Met doorsnedes en modellen hebben we de dorpsbouwmeester en gemeente daarvan overtuigd. Een van de drie woningen die we hebben ontworpen, wordt buiten het dorp gebouwd. Daar hadden we iets meer mogelijkheden.”

Het ontwerp
“In de compositie die ik gemaakt heb van de huizen in het dorp heeft de ene zijde een lagere goothoogte dan de andere zijde”, vertelt Jack over zijn ontwerp. “De dakhelling is daardoor korter geworden, waardoor je geen dakkapel meer hoeft te creëren. De ontwerpen leverden een mooi spel aan volume op. “De woningen zijn stuk voor stuk composities van eenheid in al hun eenvoud.”

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.