over ons projecten weblog contact
-
Ontwerp nieuwbouwhuis Meerstad, Groningen
projectbeschrijving
↓ projectbeschrijving
Ontwerp nieuwbouwhuis Meerstad, Groningen

“Dit huis, dit zijn wij”

Een huis waarvan je kunt zien ‘dit zijn wij’, dat was de wens van Anouk Stoel-Horst en Gijs Stoel. Ze hadden een duidelijk beeld van hoe dat huis eruit zou moeten zien. Aan KLEIN architecten om dit beeld te vangen in een ontwerp waarin hun wensen samenkomen. Het moest een ruim en duurzaam huis worden, maar niet te groot en met een flinke tuin. Een tikje minimalistisch misschien, zonder tierelantijnen. En als je bouwt in Meerstad, wil je natuurlijk het liefst uitzicht over het Woldmeer. Een wens die vertaald is naar een royale glazen hoekpui aan de achterzijde van de woning.

 “Bij KLEIN architecten hadden we meteen een goed gevoel. De toegankelijkheid en laagdrempeligheid in hun voorkomen en gesprek spraken ons aan.”

Het begon met de optie op een zelfbouwkavel in de wijk ‘De Zeilen’ in Meerstad, het nieuwe stadsdeel van de stad Groningen. Je woont daar ruimtelijk en toch op fietsafstand van de Grote Markt. Gijs vertelt hoe het contact met KLEIN tot stand kwam: “We zijn rond gaan kijken wie voor ons het nieuwbouwhuis zou kunnen tekenen. Met name Anouk was erg weg van de voorbeeldprojecten die KLEIN op zijn website had staan.” De optie op de kavel zou binnen een half jaar aflopen, en voor de hypotheek was een vergunning nodig. Er moest dus enige vaart gemaakt worden. Anouk: “Bij KLEIN architecten hadden we meteen een goed gevoel. De toegankelijkheid en laagdrempeligheid in hun voorkomen en gesprek spraken ons aan.”

Het stond als een huis
Tom Boerema van KLEIN architecten legde aan Gijs en Anouk een schetsenboek voor. Daaruit kozen zij de basis voor hun toekomstige huis. Als aanvulling maakten ze zelf een moodboard met schetsen  en inspirerende plaatjes van huizen die zij mooi vonden. Daarmee kon KLEIN architecten aan de slag. Het ontwerp kwam al snel in de buurt van wat het stel voor ogen had. Anouk: “Met een paar kleine aanpassingen. Maar de vormen en de indeling stonden meteen letterlijk als een huis.”

Zonder poespas
“Onze eerste gedachte was: we hebben een architect nodig want het moet wel mooi worden”, vertelt Anouk. Uiteindelijk hadden ze aan KLEIN veel meer dan dat. “Tom legde voor ons op hele praktische wijze uit wat de bedoeling en de vervolgstappen waren in het proces. Zonder poespas, duidelijke taal.” Gijs vult aan: “Zo heeft Tom goed advies gegeven over de opties die er zijn voor de installaties en meegedacht in de EPC-berekening. Hij was nogal enthousiast over de warmtepomp. Of die binnen of buiten komt te staan, daar zijn we nog niet helemaal over uit. Aan de ene kant houden we dan ruimte over in het schuurtje, aan de andere kant heb je het geluid dan wel buiten.”

Meerkracht
Zonnepanelen op het dak vonden ze niet mooi, zelfs niet als die geïntegreerd werden. Daarom kozen ze voor gebiedsgebonden zonnewarmte, via de coöperatieve vereniging Meerkracht. Gijs: “We vinden het echt een goed initiatief dat zonnepanelen gebundeld op geschikte daken worden gelegd. Tom stond ook achter dat idee, heeft meegedacht en zich er met ons in verdiept.” Het duurzaamheidsaspect werd verder uitgedacht. Met elkaar kozen ze voor houtwolisolatie. “Wij wilden niet met glaswol of piepschuim werken; met houtwol krijgen we binnen een beter leefklimaat.”

“We hadden echt het gevoel dat Tom zijn best voor ons deed. Net even dat stapje extra zonder er moeilijk over te doen. Na iedere vergadering dacht ik ‘We maken weer stappen’” – Anouk

Plannen worden werkelijkheid
Ondertussen zijn de plannen werkelijkheid aan het worden. De basis voor het huis wordt houtskeletbouw. Een aannemer zet deze zomer het casco neer. Gijs legde zelf de fundering en de vloer. Hij studeerde civiele techniek en verbouwde al twee keer eerder een huis. “En Google is je grootste vriend, zeg ik altijd maar.” Hij is ook handig in isoleren en elektriciteit aanleggen. “Metselen en stukadoren doe ik niet zelf, dat kun je beter door een echte vakman laten doen.”

Anouk en Gijs zijn er trots op dat ze straks echt hun eigen huis hebben gebouwd. Een huis dat zij mooi vinden, waaruit spreekt wie zij zijn. Eind 2021 hopen ze te kunnen verhuizen. Gijs: “Dan gaan we genieten van onze plek en ons jonge gezin.”

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.