over ons projecten weblog contact
-
kantoor
Stichting Univé Rechtshulp Assen
projectbeschrijving
↓ projectbeschrijving
Stichting Univé Rechtshulp Assen

De identiteit van de SUR, een organisatie met hoofdzakelijk juridisch geschoolde mensen, hebben we geformuleerd in “beweging in evenwicht”. Beweging vanuit de jonge dynamisch groeiende organisatie, honger naar nieuwe werkvormen/organisatie . Beweging staat voor samenwerking en ontwikkeling. Evenwicht in kwaliteit van de te leveren diensten naar de klant; herkenning; de bezoeker moet zich kunnen identificeren met het gebouw (“gangbare” materialen) gedegen, betrouwbaar en dienstbaar.

Door de uitgangspunten van het alzijdige perceel en de wens van de opdrachtgever om, zowel binnen als buiten, eenheid en intimiteit uit te stralen hebben we een radiërende vorm ontworpen. De (kantoor)armen draaien om een centrale as. Die zich middels vides uitstrekt over alle bouwlagen en die de functie ontmoetingsplek heeft gekregen. Op deze plekken zal in ontspannen sfeer uitwisseling van kennis uit de verschillende teams plaats vinden. Doorkijken vanuit deze centrale ruimtes zorgen ervoor dat altijd voelbaar is dat de teams onderdeel van een groter geheel zijn.
Aan de buitenzijde versterkt het strakke ritme van de ramen het gevoel van eenheid en soberheid Door de gevels in “de oksels” naar binnen en/of naar buiten te buigen ontstaat een beweging waarin (kantoor)armen met elkaar lijken te verweven (uitwisseling). Transparant en fragiele glasvlakken maken deze beweging letterlijk zichtbaar van binnenuit.

De afschuining van de kopgevels versterkt de dynamiek en zorgt samen met de situering van de trappenhuizen voor een blijvende intieme beëindiging van de armen.
De armen die dienst doen als kantoorvleugels zijn voorzien van achter elkaar geplaatste schijven die samen een coulisse vormen. Het regelt op deze manier in de breedte georiënteerde “doorzon” teamkamers maar zorgt, door de verspringende doorgangen, dat de ruimte als geheel altijd voelbaar
blijft.

We hebben speciaal voor dit gebouw een baksteen ontworpen die met de verticale groeven het ritme van de gevels versterkt en door het ontbreken van de stootvoegen de continuïteit van de beweging en alzijdigheid van de gevel versterkt. De steen is verrassend bij benadering, de beleving van structuur en textuur verandert onder verschillende kijkrichtingen.

Een gebouw is exterieur en interieur, architectuur en interieurarchitectuur .Het is één ontwerp en daarom ook als zodanig ontworpen. Dit houdt in dat de architectuur en interieurarchitectuur niet als gescheiden disciplines achter elkaar werken, maar samen het totale gebouw ontwerpen . De interieur- architect ontwerpt ook architectuur en vice-versa. Hierdoor ontstaat een dynamisch ontwerpproces waar de binnen en buitenruimte dezelfde aandacht krijgen.

LET OP: U maakt gebruik van een sterk verouderde browser die de moderne functionaliteiten van deze site niet ondersteunt. Update uw browser hier.